top of page

(S)ık (S)orulan (S)orular

S1: Hangi ekipmanı / malzemeleri kullanıyorsun?
 

Bu aslında ne çektiğime ve nerede çektiğime göre değişiyor. Şu anda fotoğraf için ağırlıklı olarak Sony A7R2 gövde kullanıyorum. Belgesel film için ise en çok kullandığım makine 4K çekim yapabilen, Super35 sensöre sahip Sony FS700R. Çok yakında kullandığım ekipmanlar ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı tanıtım videoları çekeceğim. Genel ekipman listemi aşağıda bulabilirsiniz:

Gövdeler: Sony A7S3 // Sony A73 // Sony A7R2 // Sony A7S2 // Sony FS700R // Sony PXW Z100 // Canon 1DX // Canon Powershot G4 // Sony ZV-1 Vlog kamera
Lensler: Sony 200-600mm // Sony 70-200mm f2.8 // Canon 24-105mm f4.0 // Sigma 150-600mm Sport // Rokinon 14mm f2.8 // Sony 24-70mm f2.8 // Canon 400mm f2.8 // Canon 500mm f4.0 // Laowa 24mm f14 Probe Lens
Destek: Tilta Rig // Vocas Rig // Manfrotto 504HD Tripod // Benro A8 Tripod // Benro A6 Tripod // Tilta Cage
Diğer: Syrp Genie Mini Motion Controller // Cinetech 360 Motor Slider // GoPro Hero 4+ // DJI Osmo
Çantalar: Pelican, Lowepro, Patrol Bags, Vanguard 46F
Drone: DJI Mavic 2 Pro Smart Controller // DJI Phantom 3 Pro, DJI Mavic Air
Bilgisayar: Apple iMac 27" // Apple MacBook Pro 15"   
Mobil: iPhone 7 // Black Eye Lens Pro Kit

 

S2: Asistanın olabilir miyim? Staj yapma imkanım var mı?

Projelerim için ekipler çekimin başladığı tarihten aylar önce belirleniyor. Dolayısıyla projeleri duyurmaya başladığımda aslında asistanlık için açık pozisyon bulunmuyor. Ancak sosyal medya hesaplarımı takip etmenizde fayda var; zaman zaman hesaplarım üzerinden asistan ihtiyacı için duyuru yapıyorum. 

Belgesellerin kurgulandığı, fotoğrafların baskıya hazırlandığı stüdyom Bursa'da. Marine Blue Films adında bir prodüksiyon firmamız var. Burada kurgu, renk düzenlemesi, belgesel çekimi gibi konularda staj yapma imkanı her zaman var. Ofis pozisyonlarına katılacak ve Bursa dışından gelecekler için konaklama imkanı sunuyoruz ama stajyerlik ücretli ve uzun süreli bir pozisyon değil. Saha çalışmaları ise genelde kamp şeklinde veya ekip nerede yatıyorsa orada konaklamalı. Ancak stajyer olarak başlayıp büyük projelerimizde yer almak veya BBA Broadband kadrosuna tam zamanlı katılmak her zaman mümkün.

S3: Nasıl bu kadar çok seyahat edebiliyorsun?

İşimin en temel ögelerinden biri seyahat ve benim için vazgeçilmez bir tutku. Çıktığım seyahatlerin neredeyse hiçbiri gezi veya tatil amaçlı değil. Dolayısıyla eğer seyahatteysem ya bir belgesel veya fotoğraf çekiminde ya da çekeceğim bir proje için araştırma seferindeyimdir. 

S4: Ne okudun? Nasıl böyle bir is sahibi oldun?

En sık sorulan sorulardan biri bu. Üniversitede işletme bölümünü bitirdim ve uzun süre satış - pazarlama alanında çalıştım. Lise yıllarında başladığım fotoğrafçılık, üniversite yıllarında başladığım kamp ve off-road uzun yıllar hobim olarak kaldı. 2003 yılında iş için gerçekleştirdiğim bir Güney Afrika Cumhuriyeti seyahati ise hayatımı değiştirdi. 2007 sonunda makine ve kimyasal sektörünü bırakıp bir seyahat acentesi kurdum ve Afrika başta olmak üzere az gidilen bölgelere butik fotoğraf turları düzenlemeye başladım. 2008 yılında fotoğraf makinelerine HD film çekme özelliği gelince seyahatlerimde kısa filmler çekmeye, işimin tanıtımı için bunları montajlamaya başladım. İlk belgesel filmim "Jaguarın İzinde" 2009 yılında Kanal 1'de yayınlandı. 2012 senesinde ise tüm işleri bırakıp sadece fotoğraf ve belgesel çekme kararı aldım.

 

S5: Yaban hayatı fotografçısı olmak, belgesel çekmek zor mu? Herkes yapabilir mi?

İlgisi olan herkes yaban hayatı fotoğrafçısı olabilir. Yapılan işin kalitesini arttırmakla birlikte sanıldığı gibi çok pahalı makineler, çok büyük tele lensler olmadan da rahatlıkla yapılabilir. Yaban hayat fotoğrafçısı olabilmek için çok önemli iki unsur var: araştırma ve sabır. Hayvan davranışlarını tanımadan, çekilecek konunun (bitki, böcek, kuş, aslan hiç fark etmez) nerede ve ne zaman yaşadığını bilmeden iyi fotoğraf çekmek mümkün değil. Özellikle kuş ve memeli fotoğrafları için kamuflaj altında, soğukta, yağmurda, sıcakta uzun bekleyişler söz konusudur. Bazen günlerce bekleyip bir kare bile fotoğraf çekemediğim oluyor. Dolayısıyla sabırlı değilseniz bu iş size göre olmayabilir.

Belgesel ise ekip işi. Planlama aşamasından çekimine, kurgu aşamasından müziğine çok fazla bileşenin bir araya geldiği, daha yüksek bütçelere ve daha büyük kadrolara ihtiyaç duyan bir dal. 

S6: Meslegin tehlikeli mi? Tehlikelere karsı nasıl korunuyorsun? Yasadıgın en korkunç olay nedir?

Her meslekte olduğu gibi benim işimde de bazı tehlikeler var. Ancak çoğu insanın tahmin ettiği gibi bu tehlikelerin en büyüğü yabani hayvanlar değil. Dünyanın bir çok bölgesinde, özellikle de tropik bölgelerde sıtma, sarı humma gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklar var. Bazılarının aşısı, bazılarının koruyucu hapları varken, bazılarına ise yapacak pek bir şey yok. Belgesel çektiğimiz bazı bölgelerde iç savaş, kabileler arası çatışmalar, hatta korsanlar ve haydutlar var. Çoğu ülkede çekim yaparken yanımıza güvenlik görevlisi veya yerel rehber alma zorunluluğumuz var. Bazen riskli bölgelerde neredeyse ufak bir ordu eşliğinde çekim yapıyoruz.  Hayvanlar da tabi ki tehlikeli olabilir ama asla sınırlarımızı zorlayıp onları taciz etmiyoruz. Tehlikeli olanlar da genelde görünmeyen, akrep, örümcek, yılan gibi kuytu yerlerde yaşayan ya da eşek arısı, ateş karıncası gibi ufak canlılar. Bugüne kadar yaşadığım en büyük tehlike insan kaynaklıydı. Kenya - Somali sınırında terörist bir grubun saldırı düzenleyip yüzlerce insanı öldürdüğü bir bölgeden zor kaçtım. Hayvanlar ile ilgili çok büyük bir sorun yaşamadım. Huzursuz olan canlılar bunu çeşitli işaretlerle (ses, vücut hareketi vs) belli ederler ve gösteri saldırısı olarak adlandırılan, sizi geri çekilmeye iten hareketler yaparlar. Siyah gergedan, Afrika fili, yaban domuzu gibi canlılar tarafından kısa süreli kovalanmış olsam da bugüne kadar en korktuğum karşılaşma Ruanda'da gümüş sırtlı dağ gorili ile yaşadığım karşılaşmaydı. Bununla ilgili blog sayfamdaki "Köklerle Göz Göze" yazımı okuyabilirsiniz.

 

S7: Bugüne kadar neler çektin, nerede izleyebiliriz?

İlk belgesel filmimi 2008 yılında Brezilya'da çektim. "Jaguarın İzinde" adlı 28 dakikalık belgesel 2009 yılında Kanal 1'de yayınlandı. Kenya, Tanzanya ve Ruanda'da çektiğim ilk belgesel dizim "Yabancı: Hayatı Keşfet" 2014 yılında tamamlandı, 2015 yılında TRT Belgesel kanalında gösterime girdi. Daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar için "Yeniden Nallıhan'da", "Ankara'nın Korunan Alanları", "Ekolojik Yol" belgesellerini hazırladım. Bunlara YouTube'dan ulaşmak mümkün. 2015 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çektiğim "Güney Afrika'nın Vahşi Doğası" 2016 yılı Ocak ayında TRT Belgesel kanalında gösterime girdi. TRT'deki belgesellerim hala yayında, yayın günlerini Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarımdan duyuruyorum. 2017'de iki büyük proje çektim; Ruanda hükümeti desteği ile çekilen "Muhteşem Ruanda" ve 8 bölüm olarak yayınlanacak olan "Namibya Günlükleri". Çocuklar için de bir belgesel serisi yaptım. "Mini Documentary Kids" adlı seride 130 bölüm, 2 dakikalık belgeseller yer alıyor. Yaptığım son film olan "Yaren" ise YouTube kanalımda yayında.

bottom of page